27 Temmuz 2015 Pazartesi

EMG 2015





Bazen insanın içi bir tuhaf olur. Azıcık gerginlik, çokça gurur, yanına bir tutam öfke, birazda keder. Bugün tüm bu ruh hallerinin toplamı yüreğimdeydi ikizleri havaalanında yeni bir yolculuğa uğurlarken. Buraya kadar standard bir havaalanı vedası havası görülebilirken benim ruhumda bir sürü ruh halleri nedendi peki?
Gidilen yer Berlin, yolculuğun amacı 14. Avrupa Maccabi oyunları.
İkizler badminton takımı adına Türkiye’yi temsil edecekler bu spor aktivitesinde. Türkiye’den 130 kişilik bir kafileyle birlikte, 39 ülkeden toplam 2.100 Yahudi sporcu katılacak karşılaşmalara ve hepsi ülkesini temsilen orada bulunacak.
KarşılaşmalarAdolf Hitler adına yapılmış bir stadda yapılacak. İroni başlasın.
Maccabi ruhu 1895 yılında orta ve doğu Avrupa sınırlarında başlamış. İlk klubün Avrupa engizisyonundan sürülen yahudiler tarafından İstanbul’da kurulmuş olması ironiyi artırıyormu nedir?  

Berlin 1936

Adolf Hitler attends the 1936 Olympic Games
Yeni jenerasyon, eski jenerasyonu tüm bu olanların doğru olduğuna ikna edecektir, " cümlesini sarf eden Hitler’in nefret söylemleri yahudi sporcuların Almanya’daki spor karşılaşmalarına katılmasına engeldi.
Oyunların başlamasına 2 hafta kala, yüksek atlama klasmanında katılacak yahudi Alman asıllı atlet olan Gretel Bergmann’ın katılımı engellenmişti. Kendisi bir demeçte “ Zaten katılsaydım da yenilmiş olacaktım,” derken oldukça kırgındı. 2008 yılında verdiği bir demeçte “ Katılımamam belkide benim hayrımaydı, zira bir yahudi nasıl olurdu da bir Alman’dan daha başarılı olabilirdi ki? Bunu hayatımla ödeyeceğim kesindi.” demişti. İroni bu demeci 2008’de verebilmiş olmasındaydı.
Sonuçta sadece Helene Mayer adlı bir sporcunun eskrim dalında katılımına izin verilerek kamuoyuna duyruldu.
Berlin 2015

Bugün benim çocuklarımında katılacağı bu spor karşılaşmasında birde Guinness rekoru kırılacak. 2.500 yahudi, dünyanın en uzun şabat yemeği sofrasını paylaşacak. Hem de Berlin’de, hem de Hitler’in adına yapılan stadyumda. Bu ironi değilse ne olabilir ki? Bu seneki Maccabi karşılaşmasının Berlin’de olması bu sebeple çok özel.
61 yaşındaki golfçu Leo Friedman’ın ailesi 2.Dünya savaşında kamplardan kurtulmuş ve gene Almanya’da yaşamayı seçmiş. Ancak o günden sonra hayat bambaşkaydı o coğrafyada. Babasının o gün 18 yaşında olan Leo’ya “ Bu ülkede artık varlığını huzurla sürdürebilirsin,” sözlerini hiç unutamadığını söylüyor.
Geniş topluma açık olan karşılaşmalara binlerce yahudi olmayan gönüllü başvurmuş. Bu durumda Hitler’in sözünü burada tekrar etmek doğru olacaktır.
"Yeni jenerasyon eski jenerasyonu tüm bu olanların doğru olduğuna ikna edecektir. "
Açılış töreni yarın akşam 28 Temmuz’da  Waldbuehne yerleşkesinde yapılacak ki 1936’da Hitler’in açılış konuşmasını yaptığı aynı yer. Sonuçta tarihte kara leke ile ifade edilen talihsiz bir dönem yeni jenerasyonun aklına güzel anılarla kazınacak. Ne şanslı ki bu tarihi anı çocuklarım bizzat görerek, hissederek ve anlayarak paylaşacak.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder